Knjiga: Agonija Rudnika živega srebra Idrija

Knjiga: Agonija Rudnika živega srebra Idrija

Double click on above image to view full picture

Pomanjšava
Povečava

Več fotografij

Na kratko o izdelku

00082
Kniga: Agonija Rudnika živega srebra Idrija - Odkopanje karbonskega skrilavca s kombajnom Alpina AM 50
Avtor: Marijan Seljak; samozaložba

 

Pošlji prijatelju

Dobava: na zalogi.

Cena: 10,09 €
Dodaj v košarico
ALI

Opis izdelka

Pred letom dni je izšla v samozaložbi knjiga Agonija Rudnika živega srebra Idrija in podnaslovom Odkopanje karbonskega skrilavca s kombajnom Alpina AM 50, avtorja Marijana Seljaka, upokojenega poslovodje jame.

V knjigi je opisan prehod od zastarelega v sodobno opremljen rudnik. V času italijanske okupacije (25 let), niso vlagali v posodobitev naprav. Ob začasni ustavitvi proizvodnje živega srebra 1977, štejemo Rudnik živega srebra Idrija med mehanizirane, dobro opremljene. Ni najtežjih fizičnih del. Mehaniziran je transport.V letih 1964–1976 se je mehaniziralo nakladanje rude, mehaniziralo se je zasip. Povečan je odkopni učineki na 9 t / dnino. Opisano je znižanje zalog rude v starem delu jame, pred začasno ustavitvijo proizvodnje živega srebra 1977. Skoraj nedotaknjene so zaloge živega srebra v karbonskem skrilavcu s samorodnim živim srebrom. Proizvodnja rude, karbonskega skrilavca, bi podaljšala odkopavanje v rudniku za nekaj let. Od 1968-1976 pada cena živemu srebru, več let ima rudnik izgubo. Podrobno je opisan neuspešen poskus odkopavanja karbonskega skrilavca s kombajnom Alpina A M 50 1975 – 1977, na etaži P Karbon III/1. Zaradi rahle hribine so nastajali prostori nad odkopni višini – zruški.V zadnjih odkopih O7 – O10, so se izboljšali hribinski pogoji, doseženi so odlični odkopni učinki. Z desetimi delavci je dosežena proizvodnja 230 do 300 ton rude na dan. Delavci so bili kontrolirano izpostavljeni živosrebrnim hlapom. Merilo se je izpostavljenoost Hg – hlapom s točkami, vsakemu delavcu; kar je slično meritvam sevanja v rudnikih urana. Razmeroma dolgo je trajal prehod na mehansko nakladanje rude na odkopih 1964–1976.
Zaradi ročnega nakladanja rude je veliko obolenj križa, hrbteničarji. V planu za leto 1976 je zapisano, da nimamo več ročnega nakladanja rude, niti ročnega zasipa. Po začasnem zapiranju rudnika 1977, se je iskalo možnosti obnovitve proizvodnje.Tedaj so bili delavci na pogodbenih delih.Velikih izgub v letih 1978 in 1978 ni bilo možno pokriti; rešil je Zakon o Rudniku živega srebra Idrija l. 1979. V letih 1981–1983 je bil uspešen poskus odkopavanja karbonskega skrilavca s samorodnim živim srebrom. Odkopna metoda z armiranimi betonskimi stropi in zasipom; etaže se izdelujejo od zgoraj navzdol. Več let bi morali pripravljati odkopna polja za proizvodnjo. Proge, slepi jaški. Ni bil sprejet predlog, ki je predvideval proizvodnji in istočasno zapiranje rudnika. Zaradi slabih delovnih razmer je bilo pri Rudniku živega srebra Idrija veliko delovnih invalidov.V letih 1962 do 1971 jih je bilo 263,od tega 128 invalidsko upokojenih. V letih 1977-1979 je invalidsko upokojenih 83 delavcev. Po ugotovitvah zdravnikov upokojeni rudarji razmeroma malo časa uživajo pokojnino.Umirajo za boleznimi: silikoze, boleznimi srca in ožilja in rakom. V knjigi so prikazani problemi s katerimi se je srečalo vodstvo podjetja; zadnja leta pred zaprtjem rudnika. Nizke zaloge rude v starem delu jame in ponesrečeni poskus odkopavanja karbonskega skrilavca, so nudili majhno možnost oživitve proizvodnje. Rešitev je v začasni prekinitvi proizvodnje in zapiranju rudnika.